Stichting Klaarover voor professionals
Wie zijn wij?
De Stichting KlaarOver Psychosociaal Werk biedt in samenwerking met Rotterdamse huisartsen individuele hulp en ondersteuning. Onze cliënten zijn Rotterdammers die als gevolg van bijvoorbeeld werkloosheid, schulden, huiselijk geweld, echtscheiding, sociaal isolement of pesten op het werk, niet meer in staat zijn om hun eigen leven vorm te geven. Met begeleiding vanuit de stichting helpen wij cliënten hun leven weer op de rails te krijgen.
Bij de stichting zijn een aantal zelfstandig werkende psychosociale hulpverleners aangesloten. Zij werken vanuit de diverse gezondheidscentra in de stad.
Onze missie
De recente bezuinigingen in het welzijnswerk en de zorg, waarbij afscheid werd genomen van bestaande organisaties, laat grote groepen Rotterdammers niet onberoerd.
In veel deelgemeenten vonden weliswaar nieuwe aanbestedingen plaats maar die leidden per saldo tot een verschraling van het aanbod, het sluiten van voorzieningen en het wegbezuinigen van medewerkers. Nieuwe organisaties hebben bovendien tijd nodig om zich in te werken en de sociale netwerken opnieuw te activeren.
Vanaf 2014 worden deze instellingen ook nog geconfronteerd met een reorganisatie van het deelgemeentelijk bestel, waarmee de focus op de bestuurlijke aansturing wordt verlegd naar ‘de Coolsingel’. Ten slotte werpen de per 2015 beoogde decentralisatie van de AWBZ, de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeente en de komende Participatiewet hun schaduwen vooruit.
Kortom, de komende jaren zijn deze instellingen meer met zichzelf bezig dan met hun gebruikers en cliënten.
Dat bij dit alles de vraagzijde is en zal worden veronachtzaamd lijkt geen irreële gedachte. Vanaf 2015 neemt het aantal Rotterdammers dat een beroep doet op gemeentelijke voorzieningen sterk toe. Voor Rotterdam alleen zullen er bijvoorbeeld 15.000 AWBZ-gerechtigden ‘overkomen’. Daarnaast brengen de bezuinigingen op het ouderenwerk, de GGZ en de gehandicaptenzorg en de afbouw van de sociale werkvoorziening straks meer Rotterdammers in de problemen. Te voorzien valt dat na 2015 daarom aanzienlijk meer mensen aangewezen zijn op enigerlei vorm van zorg, begeleiding of ondersteuning.
De ervaring leert bovendien dat de Rotterdammer steeds moeilijker zijn weg weet te vinden naar de hulpverlening, hierdoor afhaakt en pas weer zichtbaar wordt als hij niet meer in staat is zijn eigen leven stabiel vorm te geven. Met als gevolg dat hij uiteindelijk een beroep doet op de reguliere voorzieningen of bij malafide hulpverleners terecht komt. Zo ver willen we het dus niet laten komen.
Hulp en ondersteuning aan deze sterk groeiende groep Rotterdammers is bij wijze van ‘preventieve aanpak’ dus geboden. Met dat doel is de Stichting KlaarOver Psychosociaal Werk opgericht.
Samenwerking binnen de huisartsenpraktijk
Eén van de weinige ‘bakens’ in welzijns- en zorgland is de huisarts: voor velen een bekend gezicht in de wijk, laagdrempelig en dus toegankelijk. Veel patiënten die feitelijk op andersoortige hulp en ondersteuning zouden zijn aangewezen melden zich vaak in eerste instantie bij hun huisarts met psychosociale klachten. Omdat er geen duidelijke medische oorzaak aan ten grondslag ligt wordt dit al snel als medisch onverklaarbare psychische klacht afgedaan. Maar omdat ‘vage’ lichamelijke klachten zich juist kunnen voordoen als mensen onder druk staan is het zaak hierop adequaat te kunnen reageren. Dit om te voorkomen dat dergelijke patiënten ‘afglijden’ en niet meer in staat zijn hun eigen leven stabiel vorm te geven als gevolg van (een combinatie van) verslaving aan alcohol, drugs of medicijnen, psychische problematiek, sociaal isolement, financiële problemen en schulden, dreigende huisuitzetting, vervuiling van woning of woonomgeving, overlast, huiselijk geweld, verwaarlozing of gevaar voor zichzelf of de omgeving.
De complexiteit aan niet-medische problematiek vereist echter een tijdsintensieve analyse en is daardoor voor huisartsen een belasting van hun capaciteit. Bovendien zijn huisartsen daartoe ook niet opgeleid. Patiënten voelen zich hierdoor niet altijd begrepen. Ook is het uitgangspunt bij zowel de patiënt als de huisarts veelal medisch, en een doorverwijzing naar specialistische zorg als zoektocht naar de oorzaak/antwoorden lijkt dus voor de hand te liggen.
Huisarts noch patiënt zijn bij een dergelijke route gebaat: de huisartsenpraktijk wordt onnodig belast, de patiënt geraakt in een medische molen, de onderliggende problematiek blijft onopgelost en per saldo worden er onnodige kosten gemaakt. De juiste route daarentegen is een multidisciplinaire samenwerking binnen de huisartsenpraktijk tussen huisarts en psychosociaal werk. Op aangeven van de huisarts worden cliënten aldus doorverwezen naar de psychosociale werker.
Doorverwijzing
Onze werkers worden dus bij voorkeur ingezet op verzoek van de huisarts. Daarnaast komen potentiële cliënten ook in beeld via De Vraagwijzer, de lokale zorgnetwerken of via de Wijkteams. Overigens zullen niet alle cliënten over een (aanvullende) zorgverzekering beschikken of met een forse betalingsachterstand te kampen hebben. Voor zover er geen reguliere zorg geboden kan worden, zal een beroep op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning moeten worden gedaan; in dat geval moet de cliënt via een (welzijns)instelling of zorgaanbieder waarvan de zorg- en dienstverlening in het kader van de WMO door de gemeente Rotterdam is ingekocht, worden begeleid.
Vooralsnog zullen de kosten gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar of de gemeente. Vanaf 2015 kan het merendeel van de cliënten via de WMO ondersteund worden. Ook bestaat de mogelijkheid dat de cliënten de diensten rechtstreeks via een PGB inkopen
Onze werkwijze
De hulpverlener ziet zich na inschrijving voor een tweeledige taak gesteld: aanpak van het probleem en organisatie van het sociale netwerk. Door een gerichte vraagstelling, een door de cliënt goedgekeurd plan van aanpak en zo nodig inschakeling van derden, pakken we de problemen aan. De organisatie van het sociale netwerk ziet op eventueel herstel of uitbreiding daarvan. In dat kader werkt de stichting samen met vrijwilligersorganisaties die ingezet kunnen worden bij zowel de oplossing van het probleem als deel van het sociale netwerk.
De mate van begeleiding of ondersteuning is sterk afhankelijk van de problematiek van de cliënt en de ‘kwaliteit’ van zijn sociale netwerk. De begeleiding is altijd tijdelijk.
Wat bieden wij?
De Stichting biedt individuele en psychosociale begeleiding bij emotionele of werkgerelateerde problemen. Daarnaast ondersteunt de stichting cliënten bij rouw- of verliesverwerking. Tenslotte geven wij ook opvoedingsondersteuning.
De stichting is aangesloten bij de Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden (LVPW); www.LVPW.nl
Onze professionals
De stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 57582858. Het bestuur van de stichting bestaat uit Marlène Wijnaar, Leyla van Els en Leks Verzijlbergh, drie Rotterdammers die werkzaam zijn (geweest) in de zorg- en dienstverlening in de stad. Daarnaast beschikt de stichting over een uitgebreid netwerk van zelfstandig werkende psychosociaal werkers. Deze professionals staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, beschikken over een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG).
De Stichting KlaarOver werkt samen met
Wij werken samen met zorginstellingen, huisartsen, schoolmaatschappelijk werk, vrijwilligersorganisaties, MEE, GGD Rotterdam-Rijnmond, GGZ, Lokaal Zorg Netwerk, Riagg, Lokale Teams Huishoudelijk Geweld, Stichting Wilskracht Werkt en diverse andere vrijwilligersorganisaties. Meer weten over deze organisaties? Zie bijgaande links.