KlaarOver Psychosociaal Werk is er voor iedereen met psychosociale klachten. Voor iedereen die de weg even niet goed weet te vinden. Als u psychosociale klachten heeft, is het vaak lastig om problemen zelfstandig aan te pakken. Wij helpen u daarmee.
KlaarOver werkt heel persoonlijk. Wij leveren dan ook maatwerk. Dat is onze kracht. Wij vinden empowerment heel erg belangrijk. Samen komen we tot de beste oplossing voor u. We gaven het al aan, wij lopen samen met u op uw pad. Een tijdje, want net als u willen wij dat u uw zelfstandigheid terugkrijgt. Daarvoor lopen we dan ook graag een ‘extra mijl’.
KlaarOver zit in Rotterdam en ons team bestaat uit 5 mensen: Marlène, Rachel, Elsa, Aida en Bahar. We hebben allemaal een achtergrond in maatschappelijk werk en ieder van ons heeft haar eigen specialisatie. Wat we gemeen hebben, is dat we u willen helpen om weer zelfstandig door het leven te gaan. We lopen als het ware een tijdje met u mee. Samen zetten wij die stappen naar zelfstandigheid. En als het traject afgelopen is, dan is het KlaarOver!
Bij KlaarOver Psychosociaal Werk willen we onze cliënten helpen hun zelfstandigheid weer terug te vinden. Empowerment. Dat vinden we heel erg belangrijk. Iedereen heeft kwaliteiten en iedereen beschikt over krachten. We lopen allemaal ons eigen pad.
Soms is dat pad lastiger te bewandelen. Dan is het goed om te weten dat er hulp is. Die hulp bieden wij. Onze cliënten geven aan welke richting de juiste is. Wij kijken mee en lopen mee. Wij zijn een steun in de rug, op praktisch en op emotioneel gebied. Tijdelijk, want zodra u uw zelfstandigheid en uw kracht weer teruggevonden heeft, dan nemen we afscheid. Want dan hebben wij ons doel bereikt.
De huisarts is een bekend gezicht in de wijk. Als mensen psychosociale klachten hebben, gaan ze vaak eerst naar hun huisartspraktijk. Dikwijls is het lastig om een medische diagnose te stellen. Terwijl het juist zo belangrijk is om adequaat te reageren, omdat mensen met psychosociale klachten al flink onder druk staan.
Als de klachten erger worden, bestaat het risico dat mensen hun leven niet meer zelfstandig kunnen leiden. Het is mogelijk dat er dan een verslaving om de hoek komt kijken, of psychische problematiek. We zien ook wel dat cliënten door financiële problemen of schulden in een sociaal isolement komen. Ook komt het voor dat men zichzelf, de woning of de woonomgeving laat vervuilen, waardoor mensen overlast veroorzaken. Of dat men een gevaar vormt voor zichzelf of hun omgeving.
Om dit alles te voorkomen, is het belangrijk dat de huisarts de psychosociale problemen zo snel mogelijk signaleert en de cliënt doorverwijst naar een psychosociale hulpverlener.
Psychosociale klachten zijn 2 soorten problemen die met elkaar te maken hebben. Aan een kant zijn het klachten die te maken hebben met gevoelens en gedachtes. Dit noemen we psychische problemen. En het zijn klachten die te maken hebben met andere mensen of instanties. Dit zijn sociale problemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om problemen thuis, met uw partner, of uw gezin. Het kunnen ook problemen zijn op uw werk, de buren, of met instanties zoals de woningbouwvereniging.
KlaarOver behartigt de belangen van 3 groepen mensen:
- Cliënten die doorverwezen worden door de huisarts.
- Cliënten uit de overzeese gebieden.
- Cliënten die recht hebben op Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)
Cliënten doorverwezen door de huisarts
Het overkomt ons allemaal. Soms zitten we niet lekker in ons vel. Soms zijn we somber of hebben we een kort lontje. Of hebben we lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, slapen we slecht, zijn we veel moe. Als deze klachten langer aanhouden of ernstiger worden, dan is het goed om naar de huisarts te gaan en te kijken wat er aan te doen is. De huisarts kan u dan naar ons doorverwijzen.
Wij fungeren als een steuntje in de rug. Wij luisteren, kijken met u mee en helpen een handje. Zodat u zich na verloop van tijd weer beter voelt en weer in staat bent uw leven zelfstandig op te pakken.
KlaarOver helpt bij psychosociale klachten die te maken hebben met een scheiding, werkloosheid of een overlijden. We helpen ook als u andere problemen heeft binnen het gezin, zoals huiselijk geweld. En dat doen we ook als u bijvoorbeeld schulden heeft, in een sociaal isolement leeft of als u gepest wordt op het werk.
Wij bieden een kortlopend traject aan. Binnen 3 maanden zorgen wij ervoor dat u uw zelfstandigheid weer terugvindt. Tijdens deze 3 maanden behartigen wij uw belangen bij de instanties waar u een beroep op doet, zoals uw woningbouwvereniging of een schuldhulpverlening.
Als u bij ons komt, doen we eerst een intakegesprek. In dit gesprek proberen we een goed beeld te krijgen van uw klachten. En van de hulp die u nodig heeft. Samen met u stellen we een plan op. Soms overleggen we ook met uw huisarts en andere hulpverleners. Dat doen we altijd in overleg met u.
Tijdens ons traject zien we elkaar iedere week. U heeft een vast aanspreekpunt binnen KlaarOver. Uw contactpersoon loopt gedurende het traject met u mee. Ons doel is dat u uw kwaliteiten en uw krachten hervindt tijdens het traject. Wij kijken hoe het gaat, sturen bij waar het nodig is, zodat u uw pad weer zelfstandig kunt belopen.
Cliënten uit de overzeese gebieden
Het is natuurlijk heel zwaar als er iemand in uw directe omgeving ernstig ziek is. En helemaal als die persoon in het buitenland behandeld moet worden. Alles is opeens anders. U woont in een ander land, met andere regels en u heeft geen netwerk, geen vangnet om op terug te vallen. Er is het verdriet om de ziekte, maar ook de kwetsbaarheid en de onzekerheid door de nieuwe omgeving. Door gebeurtenissen waar u geen controle over heeft is uw leven opeens volledig veranderd.
KlaarOver helpt
Meestal worden wij benaderd door uw zorgverzekering of door Transcaring. Wij helpen u met praktische zaken. Zodat u zich kunt focussen op de zorg voor uw naaste. Maar we bieden ook sociaal-emotionele hulp. Wij fungeren als de spreekwoordelijke schouder waarop een tijd geleund kan worden.
Wij hebben onder meer contact met het ziekenhuis, de medisch-maatschappelijk medewerker en uw zorgverzekeraar. Wij helpen onder meer met de administratieve zaken die er geregeld moeten worden, net zoals de logistieke dingen. Wij zetten deze processen in gang en we zorgen dat alles op tijd geregeld is. Zoals huisvesting.
U geeft aan welke hulp u nodig heeft. Die hulp bieden wij dan ook. Onze aanpak is daardoor heel persoonlijk. Dankzij onze jarenlange ervaring met alle relevante organisaties kennen wij onze weg door het administratieve landschap in Nederland. Met onze praktische hulp bieden wij rust. Zodat u uw kracht terugvindt, of behoudt.
Ons traject is over het algemeen kortlopend, dat wil zeggen 3 maanden. Maar mocht u onze hulp langer nodig hebben, dan vragen we een verlenging aan.
Cliënten die recht hebben op Wmo
Heeft u recht op ondersteuning via de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning? Ook dan staat KlaarOver Psychosociaal Werk voor u klaar. Zodat u zelfstandig kunt blijven wonen. Wij zijn uw vangnet en helpen met dringende zaken. Problemen die op korte termijn opgelost moeten worden. Als er thuis problemen zijn waar u samen niet meer uitkomt, bijvoorbeeld.
Maar we helpen ook als het gaat om problemen die langer lopen. Als u het lastig vindt om dingen te plannen of te organiseren. Zoals uw financiën, sociale contacten of dagelijkse activiteiten. Wij bieden een luisterend oor en praktische hulp. Wmo-trajecten duren meestal langer dan de overige trajecten. Dat kan variëren van 1 tot 5 jaar.